BOKEH ETKİSİ

Son dönemde Japonca’dan dilimize gelen ve “bulanık” anlamı taşıyan bir kelime fotoğraf dünyasında oldukça popüler oldu: bokeh… Arka planın net olmaması sebebiyle özellikle ışık kaynağı olan bölgelerin dairesel olarak oluşması bokeh etkisi olarak adlandırılıyor.

Fotoğraflarda net alan derinliğinin son derece sınırlı kullanılması sonucu arka plan tamamen flu – netsiz olur. Bu bölgede ışık kaynakları, parlayan alanlar varsa bunlar dairesel görüntüler oluşturabilirler.

Zaman zaman bazı fotoğraf gönüllüleri bokeh etkisinin dairesel ışık yansıması kalitesi olduğunu iddia etse de aslında fotoğrafta yumuşak bir arka plan ile ilginin ana konu üzerinde toplanmasını sağlayan sınırlı alan derinliği kullanımıdır.

Uzun odaklı bir tele objektif, iyi bir diyafram açıklığı ve konuya yakın bir noktadan çekim yapmak alan derinliğini sınırlayacak, arka planda bulunan ışıklı alanların dairesel parlamalara dönüşmesini sağlayacaktır.

Fotoğraflarınızda yer alacak bokeh etkisinin şekli kullandığınız objektife bağlıdır. Eski objektiflerde diyafram halkası 5 – 7 düz yaprakçıktan oluşuyordu. Bu nedenle o objektiflerle çekilen fotoğraflarda bokeh etkisi de köşeli oluyordu. Yeni objektiflerde ise diyafram halkası 9 dairesel parçadan oluşuyor. Bu nedenle yeni objektiflerle çekilen fotoğraflardaki bokeh etkisi dairesel bir şekil oluşturuyor.

Sorry, the comment form is closed at this time.