DÜŞÜK ENSTANTANE İLE FLAŞ KULLANIMI

Bir çok fotograf çalışmasında ana ışık kaynağı olarak flaş kullanmayı tercih etmeyiz. Bunun ilk sebebi flaşın sınırlı bir aydınlatma kaynağı olmasıdır. Flaşlar ilk metrede tam güç ile çalışır, uzaklaşan her bir metrede güçleri yarıya düşer. Bu ön planda sert ve güçlü bir aydınlatmaya yol açarken arka planda koyu gölgeler oluşturan bir aydınlatma şeklidir. İkinci sebep flaşların ışığı belli bir yönde verebilirler, genelde makinenin üstünde kullanılan built-in (dahili) ve harici flaşlar direkt bir aydınlatma yönü sağlarlar ki bu da ışığın estetik kullanımı için uygun değildir. Üçüncü ama en önemli sebep ise flaş ile çekim yaparken fotograf makinesi ve flaşın aynı anda çalışmasını sağlayan enstantane değerini yani senkronizasyon hızını kullanma mecburiyetidir.

Fotograf makineniz üzerinde bulunan dahili flaşı açtığınızda ya da harici bir flaşı fotograf makinenize bağladığınızda enstantane değerinin belli bir değerin üstüne çıkmadığını göreceksiniz. Makinenizin marka ve modeline göre bu değer değişkendir. Ancak bu deklanşöre bastığınızda açılan perdenin çakan flaş ışığını yakalayıp kadrajınızın tamamının aydınlanmasını sağlayacak değerdir. Bu değerin üzerinde enstantane değeri kullanamazsınız.

Ancak özellikle iç mekanlarda ve ışığın az olduğu durumlarda flaş kullanırken senkronizasyon hızından daha düşük bir değerle çekim yapmak oldukça ilginç sonuçlar sağlayabilir.

Bu çalışma için ortam ışığını ölçersiniz. Işığın az olması sebebiyle enstantane düşük bir değer olacaktır. Eğer çekimi bu enstantane ile gerçekleştirseniz sabit duran konular net, hareketli konular flu olacaktır. Ancak siz bu değeri kullanırken flaşınızı da açıp çekimi yaparsanız teknik olarak şöyle bir sonuçla karşılaşırsınız: Fotograf makinenizin perdesi açılır ve çakan flaşın ışığnı yakalayarak, o anı kaydeder. Perde flaşın çakma süresinden daha uzun süre açık kalacağından ortam ışığı fotografı etkiler, hareketli konular flaş ile kaydedildikleri anın dışında da fotografta flu olarak yer alırlar. Bu sayede az ışıklı bir ortamda hareket duygusunun olduğu, ortam ışığı ile atmosferi güçlü ve net fotograflar elde edebilirsiniz.

Nepal’in başkenti Kathmandu’da bulunan Boudhananth Stupası’nın yakınlarındaki tapınakta da yukarıda açıklamaya çalıştığım teknikle bu çekimi gerçekleştirdim. Flaş kullandığımda 1/250 olacak enstantane değeri yerine 1 / 2 saniye olan ortam ışığının değerini kullandım. Böylece dua çarkı çeviren insanların tek bir anını flaş ışığı ile hareketlerini de ortam ışığı ile kaydetme şansım oldu. Aynı zamanda yapay ışık kaynaklarının renk etkisini de kaydedebildim.

Flaşlar, ışığın yeterli olmadığı durumlarda yardımcı ışık kaynağı olarak kullandığımız aydınlatma kaynaklarıdır. Yönü, gücü ayarlanabilir yeni flaşlar bu yapay ışık kaynağını en verimli şekliyle kullanmaya yardımcı olurlar.

Leave a Comment!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir