DÜŞÜK ENSTANTANE İLE HAREKET

Hareketli konuların düşük enstantane değerleriyle fotograflanması hız ve hareket duygusunu fotografımıza daha çok katmaya yardımcı olacağı için sıklıkla kullandığımız bir tekniktir. Ancak bu tekniği uygularken dikkat edilmesi gereken en önemli kriter kadrajınız içerisinde en az bir noktanın mutlaka net olmasıdır. Bu net olan bölüm sayesinde izleyici fotograftaki hareketli görüntünün isteyerek, bilerek yapıldığını anlacayacaktır. Tamamı flu olan bir görüntü izleyicide “ışığın az olduğu ve ortaya çıkan düşük enstantane değeriyle fotografçının baş edemediği” duygusunu verecektir.

Bu bilgiden hareketle düşük enstantane kullandığımız fotograflarda kadrajımızdaki en az bir konunun net olmasına gayret ederiz. Tripod, monopod gibi bir yardımcı ekipman kullandığımızda bunu yapmak oldukça kolaydır. Yardımcı ekipman üzerine sabitlenen makinemiz hiç kıpırdamayacağı için sabit duran her şeyin net olması sağlanacaktır. Ancak özellikle sokakta, gezip dolaşırken fotograf çeken pek çok fotograf gönüllüsü için tripod taşımak zordur. Bu nedenle de genelde bir çok fotgrafçı düşük enstantane değerleri kullanmaktan kaçınır.

Dijital fotograf makinelerinin yaygınlaşmasıyla neredeyse her an fotograf çeker hale geldik. Bu nedenle farklı ışık koşullarında ve ortamlarda makinemizi kullanıyoruz. Az ışıklı yerlerde ya da düşük enstantane kullanmak istediğimizde makine ya da objektiflerimizde bulunan “sarsıntı engelleyici” özellik sayesinde bu çalışmayı gerçekleştirebiliyoruz.

Makine ya da objektiflerde bulunan bu sistem normalde elde çekim yapamayacağımız enstantane değerleri kullanmamıza yardımcı oluyor. Bizim makineyi sallayabileceğimiz yönün tersinde bir hareket sağlayan sistem fotograflarımızı düşük enstantane de çekebilme şansı veriyor.

Nepal Kathmandu’da bulunan bir Budist tapınağındaki genç monktan arkada bulunan ve dönen dua çarkı önünde durmasını rica ettim. Böylece düşük enstantane ile çekim yaptığımda çark flu, çocuk ise net çıkacaktı. Bu sayede ark aplandaki hareket daha vurucu bir şekilde algılanabilecekti. Makinemde bulunan sarsıntı engelleyici özellik sayesinde 1 / 8 saniye gibi düşük bir değerde, elde çekim yapabildim.

Olympus fotograf makineleri makine gövdesinde sensörün haraketli olarak çalışmasını sağlayan mıknatıslı sarsıntı engelleyici sistem 5 farklı yönde oluşacak titremeyi engelleyebiliyor.

Leave a Comment!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir