DÜŞÜK ENSTANTANE KULLANIMI

Yüksek enstantane eğerleri kullanarak hareketi dondurmak etkili bir anlatım yolu olabileceği gibi düşük enstantane değerleri kullanarak hareketi flu göstermek de güçlü bir anlatım sağalayabilir. İnsan gözü hareketi takip ederek zamanla birlikte algıladığı için hareketi dondurmak ya da flu olarak göstermek farklı bir anlatım dili oluşturabilecektir.

Deniz kenarında kıyıya çarpan dalgaları havada köpük köpük dondurmak etkileyici bir sahne oluştururken akarsu, şelale gibi konuların su akıyormuş gibi fotograflanması vurucu bir kadraj olacaktır.

Böyle bir etki için ilk olarak mümkün olan en küçük ISO değerini seçmek gerekir. Daha sonra da objektifinizde bulunan en kısık diyafram değerini (22, 32 vb) tercih etmelisiniz. Bu iki tercih ortamdaki ışık koşuluna göre olabilecek en düşük enstantane değerini sağlayacaktır. Havanın kapalı, ışığın az olduğu durumlarda enstantane değeriniz saniyelere ulaşabilecek ve flu olarak kaydedilecek görüntü daha da etkileyici olacaktır.

Enstantane değeri düştükçe hareketli konuların flu kaydedilmesi kolaylaşırken makinenizi sallayarak görüntünün tamamının flu olma riski de artacaktır. Bu nedenle bu tarz çalışmalarda fotograf makinenizi tripod vb bir ekipman ile sabitlemeniz gerekmektedir.

Kayseri ili Yahyalı ilçesinde bulunan Kapuzbaşı’nda Türkiye’nin en yüksek ve dünyanın en yüksek ikinci şelalesini de bulunduğu bir dizi şelale bulunur. Akarsu, şelale gibi konularda suyun akıyormuş gibi görünmesini sağlamak daha etkili bir görsellik sağlayacağı için şelaleleri tam karşıdan gören bir noktaya tripodumu kurarak diyafram değerimi 22’ye getirdim. Havanın da kapalı olmasının sağladığı az ışık koşulu sayesinde enstanane değerim oldukça düşük bir değere ulaştı. Makinenin tripod sayesinde sabit durması çevredeki her şeyin net kalırken sadece akan suların flu olarak kaydedilmesini sağladı.

Tripod ya da üç ayak denilen ekipman özellikle düşük enstantane koşullarında makinemizi sabitlememizi sağlayan en önemli yardımcı araçtır. Kullandığımız makine ve objektife göre sağlam bir tripod seçmek dikkat edilmesi gereken bir noktadır.

Leave a Comment!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir