FON KULLANIMI : TAMAMEN NETSİZ ARKA PLAN

Çektiğimiz bir fotografta arka planın karmaşık olması izleyen gözün fotograf içerisinde hangi bölümün ana konu, hangi alanın anlama destek olduğu ayrımını yapmasını engeller. Aynı zamanda ilgiyi dağıtacak pek çok ögeyi de kadrajda tutmak ana konuyu ön plana, başrole çıkarmayı da zorlaştırır. Bu nedenle temiz bir fon kullanmak rahat bir anlatım dili oluşturmayı da kolaylaştıran bir yaklaşımdır.

Karanlık bir arka plan kullanmak ilgiyi kolaylıkla ana konuda toplayacağı için doğru bir tercihtir, ancak her zaman böyle bir ışık koşulu bulmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle bir çok fotograf konusunda net alan derinliğini sınırlamak, arkaplanı tamamen flulaştırarak ilgiyi öndeki ana konuda toplamak da etkili bir yöntemdir.

Bu amaçla net alan derinliğini etkileyen 3 faktörü de aynı yönde kullanmak gerekir. Tele objektif kullanmak, açık diyafram değeriyle çekim yapmak ve konuya çok yaklaşarak netliği de öndeki konuda tutmak mümkün olan en sınırlı alan derinliğini sağlayacaktır. Bu sayede izleyen göz fotograf içerisinde sadece net olan bölgeye dikkat edecektir.

Hindistan Varanasi şehrinde, kutsal Ganj nehri kıyısında oturan yarı din adamı yarı dilenci diyebileceğimiz bir sadu, renkli giysileriyle, sarığı ve boynundaki tesbihleriyle oldukça dikkat çekici bir kişi… Yine arka planda yer alan nehir kıyısı ve şehrin binaları, kalabalık insan grubuyla birlikte ilgiyi kolaylıkla çalabilecek ögeler olarak dikkat çekiyordu.

200 mm tele objektif ve 4 diyafram tercihi alan derinliğini oldukça sınırladı. Saduya yaklaşarak netliği de onun üzerinde tutunca sınırlı olan net alan derinliğinin öndeki bölümde kalmasını sağlamış oldum. Böylece ilgi sadece başrol olan kişide kalabildi.

Fotograf makinelerinde, objektiflerde diyafram otomatik olarak çalışır. Yani siz diyafram değerinizi kıstığınızda diyafram mekanizması kapanmaz. Siz deklanşöre bastığınızda diyafram kapanır ve enstantane süresi bittiğinde tekrar açılır. Bunun anlamı siz hangi diyafram değerini kullanırsanız kullanın vizörsen baktığınızda hep en açık diyafram değerinin sağlayacağı net alan derinliği ile görürsünüz. Bu nedenle diyafram değerini kıstığınızda arka planın nasıl görüneceğini fotografı çekmeden önce merak ediyorsanız pek çok fotograf makinesinde bulunan “Alan Derinliği Özizleme Düğmesi” denilen düğmeye basmanız gerekir. Bu düğmeye bastığınızda diyafram kullandığınız değere kısılır ve arka planın ne kadar net ya da flu olduğunu vizörden görebilirsiniz.

Leave a Comment!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir