GECE FOTOGRAFÇILIĞI: YILDIZ POZLAMA

Gece çalışma dönemi zaman zaman zor ancak sonuçları en etkileyici fotograf zamanlarından biridir. Özellikle “mavi karanlık” denilen güneş battıktan kısa bir süre ortaya çıkan ve mevsime göre 10 – 30 dakika arasında değişen bir sürede yapılan aydınlatılmış şehir ve bina fotografları en etkileyici çalışmalardır. Bunun dışında “aktüel gece çekimi” diyebileceğimiz bir şehrin gece yaşantısını anlatan çalışmalar da yapılabilir. Ancak bunların dışında özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde yapılabilecek özel bir çalışma alanı daha var: Yıldız Fotograflama…

Yıldız çekimleri için ilk olarak şehre uzak bir nokta bulmalısınız. Pozlama süresinin çok uzun olması sebebiyle şehirden yükselen aydınlatmalar gökyüzünü aydınlatacak ve istenmeyen renklere ve aydınlatma koşullarına sebep olacaktır.

Uzun sürecek pozlamada makinenizin, objektifiniz ağırlığı, rüzgarın şiddeti, sizin deklanşöre basma gücünüz vb etkilere dayanabilecek bir tripod kullanmanız önemli. Aynı zamanda hafif olması da bir başka aradığımız özellik elbette… MANFROTTO’nun BeFreeOne ya da 3 Legged Thing’in COREY model tripodları genellikle kullandığım tripodlar oluyor…

Makinenizi M (Manuel) modda kullanmanız, netliğini de M (Manuel) olarak ayarlamanızı öneriyorum. Makinenizde bulunun Uzun Pozlamada Kumlanma Giderici ya da Gren Önleyici (Long Exposure Noise Reduction) özelliğini mutlaka açmanızı öneriyorum.

Yıldızları ışık çizgileri olarak kaydedebilmek için birkaç farklı yöntem kullanmak mümkün. İlk yöntemde ISO (makinenizin performansına göre) 800 ya da 1600’e getiriliyor. Diyafram 5,6 – 8 gibi ortalama bir değerde kullanılıyor. Enstantane 30 saniye olarak ayarlanıyor. Peş peşe yapılan 80 – 100 adet çekim bir görüntü işleme programında birleştirilerek fotograf oluşturuluyor.

Örnek fotograf ise Olympus fotograf makinelerinde bulunan Live Composite özelliğiyle çekildi. Bu özelliği çalıştırmak için makineyi M (Manuel) konumuna ayarladım. Enstantane tekerleğini çevirerek en uzun pozlama süresi olan 60 saniyeden sonra LiveBulb ve LiveTime özelliklerinden sonra LiveComp seçeneğini seçtim. Daha sonra MENU düğmesine basarak açılan ekranda 40 saniyeyi ayarladım.

ISO’yu 400, diyaframı da 5,6 olarak seçtim. Netliği manuel olarak sonsuza ayarladım.

LiveComp özelliğinde fotograf makinesi 40 saniye pozlama ile bir kare çekim yapıyor, daha sonra tekrar deklanşöre basmanız için ekranda uyarı yazıyor. Deklanşöre tekrar bastığınızda sizin seçtiğiniz süre aralıklarıyla (bu fotograf için 40 saniye) sadece ışığı ve yeri değişen konuları kaydediyor. Böylece peribacaları ilk pozlama ile kaydedilirken sadece yeri değişen yıldızlar kaydedilmiş oldu.

Olympus makinelerde bu özellikte çekim süresince 40 saniyede bir LCD ekrandan fotografın oluşumunu görmek mümkün. Yıldızların oluşturduğu çizgilerin boyu istediğim kadar olduğunda (45 dakika sonra) deklanşöre bir kez daha basarak çekimi tamamladım.

Bu yöntemin en güzel tarafı ise makinenin bu çalışmayı 40 saniyelik tek bir fotograf olarak kabul etmesi. Bu sayede Uzun Pozlamada Kumlanma Giderici yazılımı sadece 40 saniyede işlemi tamamladı ve makine yeni bir pozlama için hazır hale geldi. SLR bir makine kullanıyor olsaydım yazılım 45 dakika boyunca çalışacak ve beklemem gerekecekti.

LiveComposite sadece Olympus makinelerde var olan ve uzun pozlama fotograflarında kullanıcıya çok yardımcı olan bir özelliktir.

Leave a Comment!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir