İNSAN VE PORTRE FOTOGRAFLARI: IŞIK VE ARKA PLAN KULLANIMI

Portre fotograflarında ifadeyi güçlü bir şekilde öne çıkarmak için arka planın karanlık kalması ve ışığın sadece çektiğimiz kişinin üzerinde olması anlatımı kolaylaştıran yöntemlerden biridir. Bununla birlikte böyle bir fotografın etkili olması fotograftaki kişinin ifadesine bağlıdır. Kadrajda başka bir konu olmayacağı için fotograf tüm gücünü o kişiden alacaktır. Bu nedenle bir çok fotografta olduğu gibi arka plan ve çevredeki ögeleri de fotografa dahil ederek daha etkili sonuçlar alabiliriz.

İnsan ve portre fotograflarında genelde insan-mekan ve insan-başka insanlar gibi kadrajlar oluşturmak güçlü sonuçlar sağlayabilir.

Bu fotografı Nepal’de Nagarkot kasabasından Changu Narayan Tapınağı’na yaptığımız bir yürüyüş sırasında çektim. Yol boyunca Nepal’de yaşayan farklı gruplardan biri olan Tamanların köyleri bulunuyor. Yürüyüş boyunca sık sık insanlarla selamlaşıyor, bazen bir tercüman yardımıyla bazen de çat pat İngilizceyle anlaşıyoruz. Çekim yapmak istedeğimiz zaman izin istiyor, fotografın daha etkili olacağına inandığımız kurgular oluşturabiliyoruz.

Bir Taman köyünde kıyafeti, şapkası ve güçlü ifadesiyle genç arkadaşımızı görünce bir portre çekimi yapabileceğimizi düşünerek izin istedim, daha sonra da genç arkadaşı babasıyla birlikte fotograflamanın iyi olabileceğine karar verdim. Birkaç yan yana fotograf çektikten sonra fotografa derinlik duygusu katacak olan “öndeki ve arkadaki konu” yerleştirmesini yaptım. Arka arkaya duran 2 kişinin de net olması ilginin kime yöneleceğini belirgin bir şekilde öne çıkarmayacağı için net alan derinliğini sınırlayarak bir kişinin ana konu olması gerektiğine karar verdim. Tele objektif ve açık diyafram kullanarak net alan derinliğini sınırlı kullanmayı sağladım. Bununla birlikte genç arkadaşa yaklaşmak net alan derinliğinin ön planda kalmasına yardımcı oldu.

Işığın geldiği yerde ilgi merkezi olan arkadaşın, hemen arkasında ışığın azaldığı noktada da babasının durmasını rica ederek kadrajı tamamladım.

Bu fotografın enstantane değeri 1 / 25 saniye, ancak çekim süresi yaklaşık 30 dakikadır. Sohbet etmek, izin istemek, çekimi yapmak, daha sonra fotografları incelemek gibi “insani” iletişimi kurmadan bu fotografın çekilmesinin mümkün olmadığına inanıyorum.

Leave a Comment!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir