ND FİLTRE İLE ENSTANTANEYİ DÜŞÜRMEK

Düşük enstantane kullanımıyla hareketli konuları flu göstermek etkili bir anlatım yolu açabiliyor. Ancak bunu yapabilmek için diyafram değerinizi 22, 32 gibi kısık bir değere getirdiğinizde enstantane değerinizin de hareketi gösterebilecek bir dğere düşmesi gerekiyor. Elbette bunun yolu da o an bulunduğunuz ortamda ışığın güçlü olmamasını gerektiriyor. Öğle saatleri, yaz mevsimi gibi bir koşulda çekim yapıyorsanız diyafram değerinizi kısmanız enstantanenin yeteri kadar düşük olmasına yardımcı olmayabiliyor. İşte böyle durumlarda düşük enstantane değeri kullanabilmek, enstantane değerini çok uzun sürelere uzatmak ve çok farklı bir görselliğe kavuşabilmek için özel bir filtre kullanmak gerekir; ND (Neutral Density – Yoğunluk) filtre…

ND filtreler çok koyu renkli bir camdan yapılmıştır ve 1’den 10’a kadar uzanan farklı koyuluk dereceleri vardır. Filtrenin temel görevi ışığın geçmesini engelleyerek uzun pozlamaya yardımcı olmaktır. Bazı markalarda filtrenin koyulaştırma gücü 0,3 – 3,0 arsındaki sayılarla gösterilir ve her 0,3 değeri ışığın 1 stop kırılacağını ifade eder. 3,0 olan ND filtreniz ışığı 10 stop daha düşük gösterecek demektir. Bazı filtre markalarında da bu değer 1000x gibi kodlanır. 1000x bir ND filtre de ışığı 10 stop kıracak anlamına gelir. Aynı filtre üzerinde 1 – 10 stop arasında değişken ışık kırma katsayıları kullanılabilen ND filtreler de vardır ancak pek çok tecrübe sonunda özellikle geniş açı objektiflerde bu tarz filtrelerin iyi sonuç vermediğini gözlemledim, bu nedenle değişken ND filtre kullanımını tavsiye etmiyorum.

D-SLR fotograf makinelerinde vizör objektiften geçen ışık ile çalıştığından dolayı vizörden çekim yapmayı isteyen fotografçıların kadraj, netlik, ışık ölçümü gibi pek çok kararı ND filtrelrini takmadan verip filtreyi daha sonra takmaları gerekiyor. Aksi halde Af sistemi de ışık ölçüm sistemi de yardımcı olamıyor.

Makinelerini LCD ekrandan kullanan D-SLR sahipleri ve aynasız fotograf makinesi kullanan fotografçılar ise ND filtreyi objektif önüne takıp normal bir çekim çalışmasında olduğu gibi kullanıma devam edebiliyorlar.

Ben genelde ışığı 10 stop kıran bir ND filtre ile çalışmayı tercih ediyorum. Bu sayede örnek fotografta olduğu gibi öğle saatlerinde yani ışığın çok güçlü olduğu bir zaman diliminde dahi 30 saniye gibi bir enstantane değerini kullanmak mümkün oluyor. Böylece pek çok hareketli konu kadrajımdan yok olabiliyor. Bu elbette gözün gördüğünden çok farklı bir anlatım dili oluşturmayı sağlıyor.

Elbette pozlama süresinin çok uzaması tripod kullanımını mecbur hale getiriyor. Bu nedenle ND filtre ve tripod ayrılmaz bir ikilidir.

Farklı markaların değişik ışık kırma katsayılarına sahip ND (yoğunluk) filtreleri mevcut. Kimi fotograf gönüllüleri birkaç filtre satın alırken kimileri de en yüksek ışık kırma katsayısına sahip olanını kullanır.

Leave a Comment!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir