YÜKSEK ENSTANTANE KULLANIMI

İnsan gözü doğası gereği hareketli konuları takip ederek görür. Farklı enstantane değerleri kullanarak insan gözünün gördüğünden farklı şekilde görüntüleri kaydedebiliriz. Yüksek enstantane değerleriyle haraketli konuların tek bir anını kaydedebilir, hareketi dondurabiliriz. Her hareket farklı hızlara sahip olduğundan her hareketi donduracak farklı bir enstantane değeri vardır. Bu görsel etki için kabaca bir reçete vermek mümkündür. Yürüyen insan 1/125 s, koşan insan 1/250 s, bisiklet 1/500 s, motosiklet 1/1000 s gibi bir enstantane değeriyle dondurulabilir.

Etiyopya Omo Vadisi’nde yaşayan kabilelerden Hamerlerde düğün töreninde damat, artık büyüdüğünü ve yeni ailesine bakabileceğini göstermek için yanyana dizilen 6 boğanın üzerinden 6 kez atlayarak töreni tamamlar.

Bu fotografı çekerken hareketi dondurmak ve hareket duygusunu sağlamak için yüksek bir enstantane değeri tercih ettim. Hızlı açılıp kapanan perde, havadaki insanın tek bir anını kaydederek hareketi dondurabildim.

Boğaların üstünden atlayan kişinin havada olduğunu göstermek için de fotografı yere oturarak çekmeyi tercih ettim ki ana konu olan kişi gökyüzünde boşlukta kalsın. Böylece “atlama” anını daha etkili bir şekilde gösterme şansı oldu.

Hareketli konuları dondurarak kaydetmeyi sağlayan reçete 3 değişkene bağlıdır: hareketin hızı, yönü ve uzaklığı… Hızlı hareketler daha yüksek enstantane değerleriyle, yavaş hareketler daha düşük enstantane değerleriyle dondurulabilir. Bize doğru gelen bir hareket daha kolay, önümüzden geçen bir hareketli obje daha zor dondurulur. Bize yakın olan hareketli obje zor, uzaktan geçen bir hereket ise daha kolay dondurulabilir.

Leave a Comment!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir