NET ALAN DERİNLİĞİNİN YERİNİ DEĞİŞTİRMEK

Objektif, diyafram ve konuya olan uzaklığımızı değiştirmek net alan derinliğinin genişleyip daralmasını sağlayan faktörlerdir. Bununla birlikte kadraj içerisinde netlik yaptığımız noktayı değiştirmek de net alan derinliğinin yerini değiştirmeyi sağlar. Kadraj içerisinde önü, ortayı ya da arkayı da net yapabiliriz.

İran’da İsfahan şehrinde İmam Meydanı’nı çevreleyen kapalı çarşının dükkanları gün boyunca pek çok insanı ağırlar. Alışveriş yapmak için dükkan dükkan dolaşanlar hemen hemen her vitrini inceler, ürünlere bakar, fiyatları karşılaştırır. Bu alışveriş esnasında almak istediği bir kolyeyi dikkatle inceleyen kadını gördüğümde netliğin onda olmasına karar vermiştim. Ancak böyle bir fotoğrafta ön planın da net olması kadrajın çok karmaşık olmasına yol açacağı için sınırlı alan derinliği kullanmak daha doğru bir tercih olacaktı.

Net alan derinliğini sınırlamak için tele objektif, açık diyafram ve yakın çekim tercihlerini hızlıca gerçekleştirdim. Sırada bu sınırlı alan derinliğini kadraj içerisinde istediğim alanda olmasını sağlamak kalmıştı. Bu amaçla Auto Focus (otomatik netleme) sisteminin netliği tek bir noktaya yapmasını sağlayacak olan Single Point (tek nokta) seçeneğini kullandım. LCD ekranın sağ tarafında bulunan sağ – sol, yukarı – aşağı oklarıyla netlik yapılacak noktanın kadın üzerinde olmasına dikkat ettim. Böylece objektif, diyafram ve uzaklıkla sınırladığım net alan derinliğini de kadrajın istediğim bölümde etkili olmasını sağlamış oldum.

Netlik noktasının fotoğrafçı tarafından seçilmesi, kadraj içerisinde hangi bölgenin ya da konunun net olacağına karar vermek anlamına geldiği için önemli bir tercihtir.

Sorry, the comment form is closed at this time.