Portre Fotografı : Balık Gözü Objektif

Çektiğimiz her fotograf, görüntüler aracılığı ile kurduğumuz bir cümledir. Daha da önemlisi kurduğumuz her cümlenin başına bence kelimesini yazmaktır. Bence günbatımı böyleydi, bence çocuk böyle gülüyordu, bence kadın böyle bakıyordu demektir. Seçtiğimiz objektif kurduğumuz cümledeki kelime sayısını belirleyecek en önemli ekipmandır. Yapacağımız kadraj ile sonsuz genişlikteki görüntüler seçeneği arasında en etkili olana karar vermemizi sağlayan objektif, etkili bir fotograf çalışması için ilk başlarda düşünülmesi gereken değişkenlerden biridir. Kullandığımız objektif ile kadrajımız içinde nelerin olup nelerin olmayacağını seçmekle birlikte, objektiflerin görsel etkileri nedeniyle nelere vurgu yapıp ön plana çıkaracağımıza ya da neleri daha az dikkat çeker hale getireceğimize de karar vermiş oluruz. Bu nedenle objektiflerin görsel etkileri ve bu etkilerin insan – portre fotograflarında kullanımları önemli bir başlık haline gelir.

BALIK GÖZÜ OBJEKTİFLER
15 mm. ve altındaki odak uzaklıklarına sahip olan objektifler balık gözü objektif olarak adlandırılır. 150 derece ve daha fazla görüş açısına sahiptirler. Aşırı distorsiyon (objelerde ortaya çıkan yatay ve dikey düzlemdeki bozulmalar) ve fotografın dört köşesinde oluşan kararmalar nedeniyle özel amaçlarla kullanılan objektiflerdir.

Balık gözü objektifler insan ve portre fotograflarında birkaç şekilde kullanılır.

Bu objektiflerin kullanımı ilk olarak mizahi amaçlıdır. Aşırı distorsiyon nedeniyle oluşan bozulmalar esprili kadrajların elde edilmesini sağlar. Komik bakışlar, değişik ifadeler bu objektif sayesinde abartılı olarak vurgulanmış olur.

Distorsiyonun iyi kontrol edilmemesi, bozulmaların anlamı değiştirecek şekilde kullanılması ya da amacın mizahi olmadığı kadrajlarda çok yakın mesafeden balık gözü objektif kullanımı fotografı çekilen kişileri olduklarından çok daha farklı şekillerde gösterecektir. Bu objektifle çekilen fotograflar ilk bakışta ilginç görünse dahi anlamı ve anlatımı bozacağı, örneğin engelli insanların fotograflarında yaklaşımı çok farklı niyetlere dönüştüreceği için tavsiye edilmezler.

Balık Gözü Objektif

Balık gözü objektiflerin bir başka kullanım alanı da çok dar mekanlardır. Konudan uzaklaşma şansınız olmadığı durumlarda, distorsiyonun konu anlamını ve anlatımını olumsuz etkilemediğine karar verdiyseniz, bazı ögelerin (özellikle de ön planda kalan konuların) abartılı büyük görüneceğini de hesaba katarak balık gözü objektifler kullanabilirsiniz. Bu objektif kadraj içerisindeki insanın çevre ya da mekan ile olan bağını destekleyecek fotografların elde edilmesini sağlayacaktır.

Bir sonraki yazı Geniş Açı Objektiflerin kullanımıyla ilgili olacak…

Leave a Comment!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir