Portre Fotografı: Normal Objektif

Çektiğimiz her fotograf, görüntüler aracılığı ile kurduğumuz bir cümledir. Daha da önemlisi kurduğumuz her cümlenin başına bence kelimesini yazmaktır. Bence günbatımı böyleydi, bence çocuk böyle gülüyordu, bence kadın böyle bakıyordu demektir. Seçtiğimiz objektif kurduğumuz cümledeki kelime sayısını belirleyecek en önemli ekipmandır. Yapacağımız kadraj ile sonsuz genişlikteki görüntüler seçeneği arasında en etkili olana karar vermemizi sağlayan objektif, etkili bir fotograf çalışması için ilk başlarda düşünülmesi gereken değişkenlerden biridir. Kullandığımız objektif ile kadrajımız içinde nelerin olup nelerin olmayacağını seçmekle birlikte, objektiflerin görsel etkileri nedeniyle nelere vurgu yapıp ön plana çıkaracağımıza ya da neleri daha az dikkat çeker hale getireceğimize de karar vermiş oluruz.
Bu nedenle objektiflerin görsel etkileri ve bu etkilerin insan – portre fotograflarında kullanımları önemli bir başlık haline gelir.

NORMAL OBJEKTİF

Görüş açısı insanın tek gözüyle gördüğü açı olan 46 dereceye yakın objektiflere normal objektifler denir. 24 x 36 mm. film için bu açı 50 mm. odak uzaklığına sahip objektifler ile elde edilir.

Bu objektiflerin insan gözüyle aynı açıyı görmeleri nedeniyle fotografa görsel olarak bir etkileri yoktur. Herhangi bir distorsiyon, köşelerde kararma ya da abartılı büyük – küçük gösterme gibi bir etkileri olmaz.

Olympus 25 mm Objektif

Optik dizilimlerindeki az sayıda mercek nedeniyle ışık geçirgenliği en yüksek objektifler normal objektiflerdir. Ayrıca en keskin görüntüleri de bu objektifler ile kaydetmek mümkündür. 1,8 – 1,4 gibi diyafram değerlerinin kullanılabilmesi bir yandan az ışık koşullarında daha rahat fotograf çekilmesini getirirken bir yandan da alan derinliğini sınırlayarak daha etkili anlatımlar sağlayabilir. Özellikle sadece ana karakteri göstermek, vurgulamak istediğimiz fotograflarda sınırlı alan derinliği çok güçlü sonuçlar almamızı sağlayacaktır.

Bir sonraki yazı tele objektifler ve Zoom Objektifler hakkında olacak…

Leave a Comment!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir