İnsan ve portre fotograflarında önemli olan fotografını çektiğimiz kişinin güzelliği ya da çirkinliği değildir. Çünkü güzellik ya da çirkinlik hayatımızda o kadar önemli değildir. Biz insanları anlatırken güzellik ya da çirkinliklerinden önce birçok farklı özelliklerini dile getiririz. Bu nedenle de insan ve portre fotograflarında önemli olan fotografını çektiğimiz kişinin duygu, düşünce, ifade, tavır, kimlik ve kişiliklerinin doğru aktarılmasıdır. Bunun olabilmesi için öncelikli olarak fotografını çektiğimiz kişilerle doğru bir iletişim kurmak gerekir. Söz, mimik vb bir yolla izin istemek, fotografı çekme sebebimizi, eğer öyle bir durum oluşacaksa, fotografın nerede kullanılacağını açıklamak doğru iletişimin ilk adımlarıdır.
İfade, tavır göstermeyi amaçladığımız bir portre fotografında ideal olan 80 – 135 mm arasında bir odak uzaklığı seçmek doğru tercihtir. Bu sayede perspektif yığılması özelliğiyle burun, göz, kulak aynı hizaya gelecek, yüz hatları toparlanacak ve daha etkili bir portre çekmek mümkün olacaktır. Bu fotografı Küba, Trinidad’da bir ev içinde çektim. Çekim için Olympus’un portre objektiflerinden biri olan 45 mm objektif kullandım. 2x optik çarpanı ile bu objektif 35 mm sensörde 90 mm’ye denk geliyor.
Yanal ışık ifadeyi ön plana çıkaracağı ve oluşacak gölgelerle ilginin sadece ifadede kalması mümkün olacağı için çekimi pencere kenarında yaptım. Böylece dışarıdan gelen ışık ifadeyi ve yaşlılığı vurgulayacak teni aydınlatırken fotografın sağ tarafı gölgede kaldı.
İç mekânda çalıştığım için diyaframı açık bir değer olan 2,8 olarak seçtim. Böylece enstantane değeri de olabilecek en yüksek değere çıkmış oldu.
Işık ölçümünü kişinin yüzünden yapmak ten rengini doğru görmeyi sağlayacağı için merkez ağırlıklı ışık ölçümüyle yüzden ışığı ölçüp istediğim kadraja dönerek çekimi gerçekleştirdim.
Birçok markada özellikle yakın plan portre çekimleri için üretilen objektifler mevcuttur. Olympus’un 45 mm ve 75 mm objektifleri bu amaçla üretilen objektiflerdir.