İNSAN VE PORTRE FOTOĞRAFLARI: KURGULAR OLUŞTURMAK

İNSAN VE PORTRE FOTOĞRAFLARI : KURGULAR OLUŞTURMAK
Özellikle insanların fotoğraflarını çekerken bazı müdahalelerle görüntüyü daha etkili hale getirmeye çalışırız. “Işığa doğru döner misin?”, “Bu tarafa bakar mısın?” ya da “Gülümseyin!” demek dahi fotoğrafın daha güçlü oluşması için yaptığımız müdahaleler arasındadır. Bu küçük müdahaleler dışında zaman zaman kadrajı, fotoğrafı tamamen oluşturduğumuz kurgular da çalışıyoruz. Düzenlediğimiz fotoğraf yolculuklarında ve atölye çalışmalarında bu tarz kurgu çekimleri, katılımcı dostlarımız benzer konularla karşılaştıklarında hangi tercihleri ne amaçla yapabilecekleri konusunda rehber olması umuduyla hazırlıyoruz.

Bir fotoğraf çalışması için kurgu yaptığınızda unutmamanız gereken stüdyo çalışan bir profesyonel fotoğrafçı gibi artık her şeyin sizin kontrolünüzde olduğudur. Çekimi yapacağınzı mekan, ışık koşulu, varsa modellerinizin duruşu, bakışı gibi her türlü detayı sizin planlamanız gerekir. Bununla birlikte her konunun farklı açılardan, kadrajlardan farklı bir sonuç verebileceğini düşünerek olası tüm kadrajları da çalışmanız gerekir. Kurgu yapıldığında amaç etkili en az bir fotoğraf ile çalışmayı tamamlamaktır.

Örnek fotoğraflar dünyanın en fotografik etkinliklerinden biri olan Hindistan Pushkar Deve Panayırı’nı fotoğraflamak için düzenlediğimiz fotoğraf yolculuğu sırasında yaptığımız bir kurgu çalışmasından…

Bu kurgu için günbatımına yakın bir zaman dilimini seçtim, böylece hem akşam ışığının yumuşak etkisini hem de günbatımının ters ışık koşulunu çalışabilecek fırsatlar doğmuş oldu. Çekim noktası için Pushkar Çölü içerisinde bir kumul tepesini belirleyerek gerektiğinde çöl dokusunu gerektiğinde gökyüzü boşluğunu kullanabileceğimiz kadrajlar sağlamış oldum. Bize model olarak yardımcı olan arkadaşlardan geleneksel Rajastan kıyafetleri giymelerini de rica ettim ki böylece kadrajların görselliği bir bütünlük oluşturabilsin.

İlk fotoğrafları akşam ışığını kullanmak için güneşi arkamıza alarak gerçekleştirdik. Farklı uzaklıklardan, değişik objektiflerle alternatif kadrajları çalıştık. Bu sırada ön ve arka plan ilişkisi kurulabilecek kadrajları, çölü ve gökyüzünü kullanabileceğimiz açıları katılımcı arkadaşlara anlatarak çekimleri yaptık. Güneşin ufka yaklaşmasıyla birlikte tepenin diğer tarafına geçerek ters ışık fotoğrafları çalışabileceğimiz ortamı da sağladık. Yine aynı şekilde farklı kadrajlarla en güçlü fotoğrafı oluşturmaya çalıştık.

İnanıyorum ki bu çalışmayla katılımcı arkadaşlarımız silüet fotoğraflar, geniş açıyla ön planı vurgulamak, mekan duygusuyla ana konuyu ilişkilendirmek ve boşlukları kullanarak kadraj oluşturmak gibi başlıkları defalarca deneme şansı buldular.

Leave a Comment!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir