Portre Fotografı: Geniş Açı Objektif

Çektiğimiz her fotograf, görüntüler aracılığı ile kurduğumuz bir cümledir. Daha da önemlisi kurduğumuz her cümlenin başına bence kelimesini yazmaktır. Bence günbatımı böyleydi, bence çocuk böyle gülüyordu, bence kadın böyle bakıyordu demektir. Seçtiğimiz objektif kurduğumuz cümledeki kelime sayısını belirleyecek en önemli ekipmandır. Yapacağımız kadraj ile sonsuz genişlikteki görüntüler seçeneği arasında en etkili olana karar vermemizi sağlayan objektif, etkili bir fotograf çalışması için ilk başlarda düşünülmesi gereken değişkenlerden biridir. Kullandığımız objektif ile kadrajımız içinde nelerin olup nelerin olmayacağını seçmekle birlikte, objektiflerin görsel etkileri nedeniyle nelere vurgu yapıp ön plana çıkaracağımıza ya da neleri daha az dikkat çeker hale getireceğimize de karar vermiş oluruz. Bu nedenle objektiflerin görsel etkileri ve bu etkilerin insan – portre fotograflarında kullanımları önemli bir başlık haline gelir.

GENİŞ AÇI OBJEKTİFLER

Odak uzaklıkları 50 mm.’nin altında olan objektiflerdir. Sınırımız balık gözü objektiflerdir. 20 mm.’ye kadar olanlara geniş açı, 19 mm. ve altındakilere ultra geniş açı denir. Geniş açılı objektiflerin en önemli özellikleri ön plandaki cisimleri olduklarından daha yakın ve büyük, arka plandaki cisimleri ise olduklarından daha uzak ve küçük göstermesidir. Geniş açılı objektiflerin bir başka özelliği de kenarlara ve köşelere gelen cisimleri deforme etmeleridir (distorsiyon). Optik konstrüksiyon ve dizilime bağlı olarak değişen deformasyon, kabul edilebilir ölçüler içinde olduğu sürece fotografta rahatsızlık yaratmaz.

Geniş açı objektifler öncelikli olarak “insan – mekan”, “insan – çevre” ve “insan – başka insanlar” konuları fotograflanırken kullanılır. Bu fotograflarda objektifin ön planı olduğundan daha yakın ve büyük göstermesi özelliği kullanılarak iki farklı anlatım sağlanabilir. Anlatacağımız kişiyi ön plana alarak mekan, çevre ya da diğer insanları arka plana yerleştirmek, ana karakteri daha yakın ve daha büyük göstereceği için vurguyu o kişi üzerine yapacak ve baskın bir karakter haline getirecektir.

Geniş açıyla yakından çekim…

Mekanı ön planda kullanmak ise fotografın ağırlığını, vurgusunu çevreye yapacak, ana karakteri bu mekanın bir parçası haline getirecektir. Örneğin mekanın mesleki özellikler taşıması ana karakterimiz hakkında böyle bir bilgi vermeyi sağlayabilir.

Geniş açı objektifler fotografını çektiğimiz kişinin bir özelliğini ya da yaptığı bir işi vurgulamayı sağlayacak biçimde kullanılabilir. Örneğin işini elleri ile yapan bir kişinin ellerini ön plana alarak çekeceğiniz bir fotografta eller normalde olduklarından çok daha büyük görünecek ve vurgu eller üzerinden yapılabilecektir.

Geniş açıyla ön planı vurgulama…

Bir sonraki yazı Normal Objektif Kullanımı hakkında olacak.

Leave a Comment!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir