PAN TEKNİĞİ İLE HIZ VE HAREKET

Fotograflarımıza hız ve hareket duygusunu katabilmek için düşük enstantane değerleri kullanmak doğru bir tercihtir. Ancak pozlama süresinin çok uzaması hareket eden objenin kadrajımızdan çıkması ve hiç görünmemesi gibi bir sonuç da doğurabilir. Bu nedenle fotograflarımızda hız ve hareket etkisini arttırmak için özel bir teknik kullanırız: pan tekniği. Bu teknik kameranın yatay düzlemde dönmesi anlamına gelmektedir. Fotografta pan yapmanın 2 koşulu vardır:

1) 1/15 saniye ve altındaki bir değerle çekim yapmak
2) Hareket eden objeyle aynı yönde ve aynı hızda çekim yapmak.

İlk olarak yapılması gereken 1/15 saniye ve altındaki bir enstantane değeri seçmektir. Ortamdaki ışık koşulunun da bu enstantane değerini verebilecek bir diyaframa uygun olması gerekmektedir.

Fotograf makinesinin Auto Focus (otomatik netleme) sistemini AF – C / AI SERVO (sürekli netleme) olarak seçmek makinemizi çevirerek yapacağımız çekim boyunca ana konunun her zaman net olmasını sağlayacaktır.

Bu çekimi gerçekleştirirken önce birkaç kez hareketli konuyu vizörden izlemek gerekir. Böylece hareketin devam ettiğinden emin oluruz. Aynı zamanda hareketin hızına da alışırız. Çekimi gerçekleştirmeye karar verdiğimizde hareketi takip ederek döneriz ve konu tam karşımıza geldiğinde deklanşöre basarak dönmeye devam ederiz.

Hareket eden objeyle aynı yönde ve hızda dönmeyi başarırsak hareket eden obje net kalacak arka plan çizgi filmlerde de gördüğümüz hız çizgilerine dönüşecektir.

Fotograf makinesini dikeyde hareket ettirmek hız çizgilerinin kırılmasına sebep olacak, 1/15’in üzerindeki enstantane değeriyle yapılacak çekimde perde hızlanacak ve hız çizgileri kısalarak hız duygusunu vermeyecektir.

Küba Havana’da çalışan coco taksiler gerek renkleri gerekse biçimleriyle dikkat çekici fotografik konulardır. Diyafram değerini 16’ya kısarak enstantanenin 1/15 saniyeye düşmesini sağladım. Caddeden geçen farklı araçları çekim yapmadan vizörden birkaç kez izleyerek hareketin hızına alıştım. Daha sonra gelen coco taksiyi takip ederek dönmeye başladım, taksi tam karşıma geldiğinde deklanşöre basarak dönüşe devam ettim.

Pan tekniğinin maalesef bir garantisi yoktur. Hareket eden objenin hızı, size olan uzaklığı, sizin hareketi takip etme hızınız ve deklanşöre basma anınız sonucu etkileyecektir. Bu nedenle bu teknikle başarılı bir sonuç almak için defalarca denemek gerekir.

Leave a Comment!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir