YÜKSEK ENSTANTANE KULLANIMI

Fotoğraf, teorik olarak, en kolay uygulanabilir sanatlardan biridir. Yine teorik olarak fotoğraf makinesi olan herkes fotoğraf çekebilir, bir fotoğraf oluşturabilir. Kolay uygulanabilir olması oldukça hızlı bir şekilde yaygınlaşmasını sağlarken bu uğraşıdan etkili bir anlatım oluşturmak, sanatsal bir üretim ortaya koymak da bir o kadar zorlaşır. Herkesin yaptığından farklı, genelde yapılandan daha özgün, her yerde görülenden daha özel bir sonuç yaratmak bizi diğer fotoğraf gönüllülerinden ayıracaktır.

Karşılaştığımız konuyu en güçlü anlatmayı sağlayacak olan teknik tercihleri yapmak bizi diğer fotoğraf gönüllülerinden ayıracak ilk adım olabilir.

Oldukça yüksek hıza sahip hareketli konuların fotoğrafını çekerken bizim de yüksek bir enstantane değeri tercih etmemiz, hareketi takip ederek izleyen insan gözünün görmedği, fark etmediği bir anı dondurarak farklı bir görüntü oluşturabilir.

Hindistan’ın Agra şehrinde bulunan Taj Mahal’in arka tarafında bulunan köylerden birindeyiz.  Su dolu bir birikintide birbirlerini ıslatan çocukların fotoğrafını çekiyoruz. Çıplak gözle izlediğimizde peş peşe hareketlerle oldukça hızlı bir şekilde hareket eden çocukların fotoğrafını 1 / 2000 saniye gibi bir enstantane değeriyle fotoğrafladım. Saniyenin 2000’de birinde açılıp kapanan perde sayesinde bu hareketin tek bir anını kaydetmek, su damlalarını, çocukların ifadelerini dondurmak mümkün oldu.

Arka planı da fotoğrafa dahil edebilmek için tele objektif kullanmak da bir baka önemşi tercihti. Bu sayede perspektif yığılması etkisiyle Taj Mahal daha yakın görünerek insan-mekan ilişkisinin de vurgulanmasına yardımcı oldu.

Kullandığımız enstantane değerini makinenin LCD ekranında görebiliriz. Yaptığımız değişikliği gözümüzü konudan ayırmadan da vizör içerisinden izleme şansımız vardır.

Sorry, the comment form is closed at this time.