UDAIPUR’DA AKŞAM IŞIĞI

Günün son saatlerine doğru, ufka doğru yaklaşmaya başladığında bulunduğumuz noktaya güneş ışınları eğik açıyla gelmeye başlar. Bizim beyaz ışık olarak bildiğimiz rengi oluşturan üç ana renk olan Kırmızı, Yeşil ve Mavi renkli ışınlar atmosferden daha uzun bir yol katederler. Dalga boyu en uzun olan Kırmızı renk bize ulaşabilirken Yeşil ve Mavi atmosfer tarafından emilirler. Bu nedenle akşam saatlerinde ışığın rengi sırasıyla sarı, turuncu ve kırmızıya dönüşür… Yumuşayan ışığın rengi fotograflarımıza güçlü bir atmosfer katar.

Hindistan’ın en renkli bölgesi olan Rajastan’ın önemli şehirlerden olan Göller Kenti Udaipur’da akşam ışığının etkisini görebildiğimiz önemli noktalarından biri Jagmandir Sarayı’dır. Sarayın teraslarından birine çıktığınızda Pichola Gölü’nü ve hemen kıyısında yer alan Şehir Sarayı’nın kuşbakışı izleme şansınız olur.

Bu fotografta mesafenin fazla olması nedeniyle etkili bir kadraj için tele objektif kullanmak daha doğru bir tercih oldu. Bu tercih şehrin yapılarıyla dolu bir kadraj oluşturmaya faydasının yanı sıra perspektif yığılması etkisiyle arka planın öne doğru yaklaşması izleyen gözün fotograın içine girmesine de etkisi oldu.

BU tarz genel görüntü fotograflarında merkez ağırlıklı ışık ölçümü ile kadrajın aydınlık taraflarından ışık ölçümü almak ve tonların güçlü oluşması için pozlamaya eksi yönde müdahale etmek de doğru tercihler…

JPEG format ağırlıklı çalışan fotograf gönüllüleri için tavsiye sıcak tonların oluşması için White Balance’ın (Beyaz Ayarı) BULUTLU olarak seçilmedir. Günışığından daha yüksek Kelvin derecesine sahip olan bu ayar sayesinde tonların daha sıcak oluşması sağlanabilir.

White Balance (Beyaz Ayarı) ileri kompakt makineler dahil hemen her model fotograf makinesinde bulunan ve renk konusunda kullanıcıya büyük kolaylık sağlayan bir MENU seçeneğidir.

Leave a Comment!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir