Özellikle doğa fotografçılığıyla ilgilenen fotograf gönüllülerinin temelde hedefi çektikleri fotograflarda atmosferin normalde görünenden daha güçlü olmasıdır. Bu amaçla zaman zaman yardımcı ekipmandan da yararlanırlar. Doğa fotografçılığında sıklıkla kullanılan yardımcı ekipman polarize filtredir. Polarize filtreler 2 temel işleve sahiptir: kontrastı arttırarak renkleri daha doygun hale getirmek ve yansımaları yok etmek.
Polarize filtre iki bölümden oluşan bir filtredir. Birinci bölüm objektif üzerine sabitlenmeyi sağlar. İkinci bölüm ise çevrilerek görsel etki vizörden ve LCD ekrandan izlenebilir. Filtreyi çevirdikçe kontrastın artığını, renklerin doygunlaştığını, doğa fotografı çekyirosanız gökyüzünün koyulaşıp bulutların belirgin bir şekilde ortaya çıktığını izleyebilirsiniz. Hangi koşul sizin için uygunsa çekimini o şekilde yapabilirsiniz. Bu özelliğinden dolayı doğa fotograflarının büyük bir çoğunluğunda polarize filtre kullanılır.
Polarize filtrenin doğru çalışabilmesi, kontrastı arttırması ve gökyüzünü koyulaştırması için fotografını çektiğiniz konu ile güneş arasında en az 90 derece açı olması gerekir. Bu, güneş yukarıda ya da sizin arkanızda olursa polarize filtre doğru çalışır anlamıan gelir. Filtrenin doğru çalışması demek gökyüzü koyuluğunun ufuk hattından başlayarak yukarı doğru artmasıdır. Güneş karşınızdaysa polarize filtre doğru çalışmaz. Gökyüzü ya koyulaşmaz ya da güneşin bulunduğu yerden diğer yöne doğru koyulaşır.
Işığın yönüne bağlı olan bu özellik dışında polarize filtreyi sürekli olarak kullanamama sebebi teknik bir durumdur. Polarize filtre koyu renkli bir filtredir. Bu nedenle ışığı 2,0 stop kırarak geçmesine izin verir. 1/250 saniye enstantane olan bir ışık koşulu 1/60 saniyeye düşer. Bu sebeple bu filtreyi ışığın güçlü olduğu durumlarda kullanmak gerekir.
Kayseri Sultan Sazlığı farklı mevsimlerde fotograf çalışmaları yaptığımız önemli bir bölge. Baharda oluşan bulutlar çevreye güçlü bir görsellik de katar. 2 teknik tercih ile bu görselliğin daha etkili bir atmosfer oluşturmasını sağladım. Birinci tercih geniş açı objektif kullanmaktı. Böylece gökyüzünün ve bulutların kapladığı alan daha fazla alan kaplayabilecekti. İkinci tercih de polarize filtre kullanmaktı. Bu sayede yer ve gökyüzü arasındaki kontrastın artmasını bulutların daha vurucu olarak kaydedilmesini sağlamış oldum.
Farklı çaplarda üretilen polarize filtreyi kullandığınız objektiflere uygun olarak satın alamanız gerekir. Bununal birlikte Lee, Cokin gibi firmaların kare formatta ve bir filtre tutucuyla satılan filtre setleri de vardır. Bu sayede aynı filtreyi farklı objektiflerde kullanma imkanı olur.