KOMPOZİSYONDA UYGUN AN – KRİTİK AN

Başarılı birçok fotografta hissedilir ki deklanşöre “özel” bir anda basılmıştır. Ancak bu özel an günlük yaşam içerisinde neredeyse her an “yakalanabilecek” bir olgudur. Özellikle başlangıçta yakalama eylemi zor gibi gelse de sabırlı olmak gereklidir. İnsan yüzünde aniden oluşacak bir ifadeyi, birden patlayacak bir kahkahayı ya da tüttürülen bir sigaranın dumanını yakalamak için oluşabilecek hareketleri önceden sezmeniz gerekir. Beklediğiniz bir hareketin, durumun gerçekleşmesini takip etmekte zorlanmak olağan bir durumdur. Ancak sabırlı olmayı bir disiplin haline getirmemiz gerektiği de bir gerçektir.

Deklanşöre basma pratiğinin geliştirilmesinden önce konuları, olayları izlemenin ve olayların gelişiminin doğru anlaşılmasının gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle özellikle hareketli konuların yakalanması gibi bir başlık söz konusu olduğunda elimizde makine dahi olmadan yapılacak gözlemin, olayları izlemenin çok önemli ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Gerçekleşen olayı en doğru şekliyle öğrendiğimizde başkalarına anlatma şansımız olacaktır. Bu izleme bize gerçekleşen hareketin en doğru anını, Uygun Anını öğrenme şansı da verecektir. Çünkü her hareketin saptanacağı uygun an farklıdır. Yüz metre koşucuların start çizgisinden fırlayışları hareketin başlangıcıdır. Oduncunun havada inmek üzere olan baltası hareketin ortasıdır. Dalgaların kayalara çarpıp dönüş anı ise hareketin sonudur.


Belli bir bakış yönüne, uzaklığına, yüksekliğine karar verdikten sonra dahi sürekli hareketli olan bir dünyayı fotografladığımızı göz önüne alırsak, her saniye karşımıza farklı bir fotograf çıkacağını, deklanşöre bastığımız her an farklı bir fotografın oluşacağını unutmamalıyız. Sinema sanatı gibi hareketli görüntü ile çalışmadığımız ve deklanşöre bastığımız anki görüntü bizim sonuç görüntümüz olacağı için bu farklı anlardan bir tanesini seçmek durumundayız. İşte bu farklı anlardan anlatıma en uygun olanının seçimi fotografçının işidir. Zaman içindeki bu seçiciliğin adı Uygun Andır. Uygun An çoğu kez sanıldığının aksine çocuğun topa vurduğu an deklanşöre basmak değildir. Fotografik ögelerin istenilen yere gelmesinin beklenmesi ve deklanşöre konuyu en güçlü anlatacağı anda basılmasıdır. Kısacası Uygun An, kompozisyon kriterlerinin doğru / yerinde uygulanması ve dengeli görüntülerin elde edilebilmesi için deklanşöre en doğru zamanda basmaktır.

Uçan bir kuş, bir anlık etkileyici bir yüz ifadesi ya da dumanı tüten bir sigara… Deklanşöre doğru anda basıldığında, günlük yaşamın herhangi bir anından da sıra dışı bir fotograf elde etmek mümkündür.

Bir sonraki yazımız Kompozisyon Kriterleri’nden GRAFİK başlığı hakkında olacak…

Leave a Comment!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir