PANORAMİK FOTOĞRAFLAR İÇİN KOLAY BİR YÖNTEM ÖNERİSİ

Zaman zaman pek çok fotoğraf gönüllüsü genel görüntüleri çalışırken 180 derece ya da daha geniş görüş açılarına sahip panoramik fotoğraflar da çekmek isterler. Ancak yaptıkları çekimlerde fotoğrafların çok ince ve uzun olmasından da rahatsızlık hissederler. İşte bunun için kolay bir yöntem önerim var.

Elbette panoramik fotoğraf çalışmalarının özel tripod başlığı, açı hesaplamaları, görüntü birleştirme programları kullanımı gibi profesyonel bir yönü de var. Ancak bir fotoğraf yolculuğu sırasında bunca profesyonel yöntem ile uğraşmak istemeyen fotoğraf gönüllüleri yan yana çektikleri fotoğrafları daha sonra birleştirerek panoramik görüntüler oluşturuyorlar. Sonuç fotoğrafların bazen çok ince uzun, bazen de ışık dengesinin bozuk olarak oluşması can sıkıcı olabiliyor.

Panoramik çekim yapmak istediğimde şöyle bir yöntem izliyorum: Önce çekim yapacağım açıyı belirliyorum. “Şu noktadan başlayacağım, bu noktada bitireceğim..” İlk karede elim ya da ayağım gibi alakasız bir fotoğraf çekiyorum ki başlangıç karemi daha sonra kolaylıkla ayırt edebileyim. Daha sonra deformasyona yol açmayacak bir objektif ile “dikey olarak” ilk fotoğrafımı çekiyorum. Burada önemli olan nokta kadrajın dikey olarak çekilmesi. Böylece daha sonra fotoğrafları birleştirdiğimde panoramik görüntüm çok ince ve uzun olmuyor. Daha sonra dönerek diğer fotoğraflarımı çekiyorum. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, her bir fotoğrafın % 30’luk görüntü alanının diğer fotoğrafın % 30’luk alanıyla aynı olması. Örneğin soldan başlayıp sağa doğru dönerek fotoğrafları çekiyorsanız, ilk fotoğrafın sağdaki % 30’luk bölümüyle ikinci fotoğrafın soldaki % 30’luk bölümü aynı olacak. Bu tüm çektiğiniz fotoğraflarda devam edecek.

Tüm kareleri çektikten sonra tekrar el, ayak gibi alakasız bir fotoğraf daha çekiyorum. Böylece son karemi de belirlemiş oluyorum.

Görüntü düzenlemesi için Adobe Photoshop kullanıyorum. Photoshop’ta FILE / AUTOMATE / PHOTOMERGE (Dosya/Otomatikleştir/Birleştir) adımlarını seçiyorum.

Açılan yeni pencerede BROWSE sekmesine tıklayarak el-ayak fotoğrafları arasındaki dikey fotoğrafları seçiyorum.

Daha sonra gerisini program hallediyor. Doğru dönerek yaptığım çekimlerde program aynı olan noktaları kullanarak fotoğrafları birleştiriyor ve panoramik bir fotoğraf oluşturuyor.

Elbette bu fotoğrafın alt ve üst bölümünde bombeli ve boş alanlar kalıyor. Bu alanları kırpma (crop) işlemi ile ayıklıyor ve dosyayı kaydediyorum.

Daha sonra bu dosya üzerinde istediğiniz gibi görüntü düzenlemesi çalışmaları yapabiliyorsunuz.

Bazı fotoğraf makinelerinde menü içerisinde panoramik çekim özelliği de bulunuyor. Makineyle çekimi dönerek tamamladığınızda fotoğraf makinesi tek bir panoramik fotoğraf oluşturabiliyor. Ancak bunun için belli bir açıyla dönmenizi mecbur tutabiliyor.

Benim tavsiyem tek tek fotoğraflar çekerek kadrajınızın başladığı ve bittiği yere sizin karar vermenizdir.

Bu çekimleri yaparken fotoğraf makinemi A-Av modunda kullanıyorum ki her farklı açıya döndüğümde fotoğraf makinem enstantaneyi değiştirerek her karenin doğru pozlanmasını sağlasın…

Sorry, the comment form is closed at this time.